Πως να φτιάξεις σπιτικό ψωμί

Για να κάνεις ψωμί θα χρειαστείς μαγιά ή προζύμι.

Μαγιά μπορείς να βρεις σε σκόνη ή σε στερεή μορφή. Θα τη διαλύσεις σε λίγο χλιαρό νερό με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Θα υπολογίσεις ένα φακελάκι ή έναν κύβο για κάθε κιλό αλεύρι. Θα την αφήσεις για 15 λεπτά να έρθει στα ίσα της.

Αν δεν έχεις μαγιά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις προζύμι που θα κάνεις με τον παρακάτω τρόπο. Θα κάνεις ένα ζυμαράκι με λίγο ζεστό νερό, αλάτι, ζάχαρη και αλεύρι. Θα το κουκουλώσεις με μια πετσέτα ή σακούλα και θα το βάλεις κάπου ζεστά για μια μέρα. Θα επαναλάβεις τη διαδικασία τρεις φορές ακόμα, προσθέτοντας κάθε φορά λίγο νεράκι και αλεύρι.

Σε μια λεκάνη, θα ανακατέψεις το προζύμι σου με το αλεύρι ( ένα κιλό συνολικά) και το νερό. ( 2 -3 φλιτζάνια ) Θα πρέπει να έχεις μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα και τα χέρια σου. Θέλει καλό ζύμωμα για να ενεργοποιηθούν οι μύκητες και να φουσκώσουν το ψωμί σου. Θα το αλείψεις με λάδι και θα το αφήσεις ένα δίωρο να φουσκώσει, σκεπασμένο με πετσέτα. Στη συνέχεια, θα πλάσεις δύο φρατζόλες, θα περιμένεις μισή ώρα να φουσκώσουν, και θα τις ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180, για 50 λεπτά. Καθώς ψήνονται θα τις ψεκάσεις με νερό, με ένα ψεκαστήρι για να είναι τραγανά.

Συμβουλές.

Το μανίκι στην υπόθεση είναι η αναμονή. Θέλει υπομονή, αλλά τα αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.
Αν παρατηρήσεις σε κάποια φάση του φουσκώματος να μη φουσκώνει το ζυμάρι σου, βάλτο στο φούρνο, στους 50 βαθμούς, για 15 λεπτά.
Αντικατέστησε το νερό που χρησιμοποιείς με τσάι, ας πούμε πράσινο.
Στο δεύτερο ζύμωμα, πρόσθεσε τσάι, βότανα, σουσάμι, χοντροαλεσμένο πιπέρι. Εγώ χρησιμοποιώ φλαμούρι και γίνεται πολύ νόστιμο.

Καλή επιτυχία. Εγώ για να καταφέρω να ζυμώσω, να ανεβάσω, να ψήσω και να φάω ψωμάκι από τα χέρια μου το πάλεψα πολλές φορές.
http://www.foodbuzz.com/blogs/822709-

Post a Comment

0 Comments